MeSpeaks

 
WhAt i Do...
I manage my own company call PHANTER ENTERPRISE. I'm trying to make this business bigger and success. Currently trying to survive this harsh business life...
My MaLaysIan DrEams
To have a better life and gain HIS blessing every second in my life...
SoK sEk CoRNer

ShoutMix chat widget
fOr TimE iS pReciOus
Cerita Rajin....
Saturday, November 29, 2008

Exactly on 25th of Nov 2005... jam HP aku berbunyi ayam berkokok... apehal lah pulak nih! so... bila di tgk2... oo... besday si zul.. so esok nya aku pun pi lah beli t-shirt... sebagai hadiah.... nasib tgh sales... HAHAHA Esok tu pulak besday si INTAN.. budak sebelah kedai aku. So, nak beli apa? Hmm.. so aku igt buat cupcake jek lah. Saja je nak try2. Dah lama aku nak cuba tapi aising nyer resepi selalu aku bantai jek. Kali nih, aku carik dengan bersungguh-sungguh. Dan hasilnya....


Bleh la kan??
Takder lah lawa sangat... tapi boleh dibanggakan kan??? (nak jugak puji diri sendiri nih) Oklah lil bit of that besday boy n girl...


Zul n intan holding their first INITIAL letter...

Zul
Name : Mohd Zulkifli Sulaiman
Besday : 25th November 1987
Born : Melaka
Attitude : Good Listener and Light Bone (Ringan tulang laaa...)

Intan
Name : Intan Nadhirah Yusof
Besday : 26th November 1988
Born : Melaka
Attitude : Love kids and very 'PERAMAH'

So.. this 2 people are quite close to me. Not only they work near me ( zul working with me, intan kerja sebelah) but they also near to my heart...

Today story....

Hari nih aku jumpa lagi sorang customer yang tak faham apa yang aku cakap. Aku tak faham lah!! Kenapa lah ramai betul manusia yang macam nih. So the story is like this...

PC aku semua baru update fedora 9. So, bila install google linux, fedora 9 nih taklah habis update lagik. So banyak application dia tak leh nak recognise. Since aku bukannya guna pun google earth linux nih, aku pun takder lah ambik tahu sgt ttg nak gunakannya. (Tapi tak bermakna AKU TAK TAHU) So, ada lah satu pakcik nih, dia suruh aku download, aku pun tgk dia dah download benda tu. so buat apa aku nak download. Sbb sekarang nih, aku nak tau mcm mana nak jalankan apa yg dia download. Sbb dia takleh nak baca application tu. Disbbkan pakcik tu yg sebenarnya EGO, dia kata aku tak nak dgr pendapat dia. Apa kejadahnya? aku pun tak faham.....

Aku ignore kan aje. Sbb aku malas nak gaduh ngan customer nih. Aku tak guna prinsip customer is KING. Aku guna konsep, we share our knowledge TOGETHER. So, takkanlah semua benda aku nih kena PERFECT pakcik oii.. Tapi disebabkan dia takleh nak sabar, aku biarkan aje. Aku pun try2 lah sampai dapat code nya. Dah aku upgrade codenya, barulah boleh guna. So, aku nak tanya kat pakcik tu... SABAR tu MMG PERLUKAN KEIMANAN. (tak beriman rupanya pakcik neh) so.... WTF!!

sekarang aku mengarahkan si FIRDAUS buat semua pc leh guna Google Linux. Aku malas nak jumpa customer yang tak berapa nak DENGAR pendapat orang nih. Kalau tak tau, jangan anggap aku tak tau. And AKU TAK BODOH ye. I have brain which can work if I WANT TO. So do not under estimate perempuan yang pakai baju kurung, duduk jaga counter. Shit! Typical punya ORANG!!

Anyway..... ENOUGH SAID!!



posted by myview @ 3:20 PM   0 comments
what a day.....
Monday, November 24, 2008
hari nih...

Tadi masa kat umah, rasa malas sgt nak dtg kedai. Tapi nasib baik aku datang jugak, fahmi ada usrah rasanya hari nih. DAMN!

takper lah.... lagipun aku nak siapkan rancangan perniagaan nih.

pi kedai....

hari nih sales kurang menggalakkan .... kenapa? aku pun tak tau...

printer colour lak buat hal hari nih.... saja je nak kena pelempang piung! hahaha.... geram tul!

another story.....

semalam mak cerita, angah might be tak jadi kahwin next year. Napa?
Mak kata... tanya angah!

So, aku tanya ahh...

Nak dijadikan cerita, tahun depan abg in (anak maknya , which is sepupu mak) nak kahwin. So... whats the big DEAL? bukan nye sama tarikh pun. Ooo... then i remember, 3 tahun lepas, maknya ada dtg merisik angah untuk abg in. Sekali abg in kahwin dgn org lain. Which angah tak kisah pun. Sbb angah pun mmg plan nak kahwin dengan orang lain.

And, aku dari dulu mmg tak setuju abg in tu jdk adik ipar aku... EH!!! tak sesuai... Dia kena cari perempuan yg pemalas macam mak dia... HAHAHA

(seriously, maknyah mmg PEMALAS.. Semua HUSBAND dia yg buat)

So, abg IN nih kenalah STORY kat mak dia. Yang diaorg nih (angah n dia) dah lama decide tak nak setuju dengan perkahwinan terancang nih. Tapi, tulah maybe dia takut sangat2... Mak dia rasa bersalah lah plak...

Masalahnya, ada pada ANAK dia sendiri... KECUT sangat!

oklah.... ENOUGH SAID!


posted by myview @ 8:30 PM   0 comments
Apa kes??
Sunday, November 23, 2008
Ok.. kali pertama... 1 hari aku tulis blog dua kali... whatever..

apa kerja lah orang2 mcm2 nih. Aku pun tak faham. Menempek jek pandai. Nih lagi best, tak cukup dgn dia sorang, bawak sekali anak n bini. Apa kes?

Anak dia mmg tak berdosa lah kan? Ye lah, dah tentu BAPAK dia yang ajo. Nih MAK dia pun sama jek. APA KES??

Nak kata kurang hajo.... Actually... KURANG MAKAN AJO... rasanya mak dan ayah dia ajar dah cukup. Dia nih jek tak faham bahasa. Nih lah yang aku tak suka org orang kita neh. Cakap pom pang pom pang! Tapi perangai..ZERO!!

Alo bro!! boleh BLAHH!!!!

Aku kurang ngerti kenapa org mcm ni, masih kwn aku sorang nih masih nak berkawan. Saja tak faham bahasa ke? Ke... Ngko BUTA?

Ntahla... aku biarkan aje! Bila ngko merungut, hati ini cuma boleh berkata... BARU TAHU KE??

Oklah.... ENOUGH SAID.

p/s : aku rasa aku nak tangkap lah gambar bro tu... aku EMAIL kan pada kwn SUS aku... muka nih JGN DIBERI MUKA... hahaha
posted by myview @ 5:25 PM   0 comments
finally.....
Akhirnya aku dapat siapkan financial plan...

Setelah mengaudit-audit... barulah nampak ok sket financial plan nye...

Harap-harap semuanya akan jadi ok lah nanti. Mintak2 jugak.... SME bank leh terima financial plan aku... hahaha...

Sekarang kenalah sambung balik buat business plan... sbb kalau boleh nak hantar ASAP pada EN ZURI yg hot tu.... hahahaha

Oklah kan..... Dari tak buat2 lagik.....

Aku kalau boleh nak lah duit tu cecepat sket dpt... leh aku buat byr duit abut n duit sewa mlk mall yg bodoh nih!

YA ALLAH.. aku pohon kepada mu .. ENGKAU berikanlah aku keberkatan dalam aku mencari rezeki bagi menampung keperluan ku... Semoga perniagaan aku berjaya dan dalam keredhaanMU YA ALLAH....
posted by myview @ 3:05 PM   0 comments
tak pandai sebenarnya.....
Friday, November 14, 2008
Tak pandai... tapi buat2 mcm pandai. Nak kata bodoh nanti marah plak. Pastu, nanti ngadu plak! Over lah ngko nih.... Menyampah aku!

One fact thing! Macam lah lawa sgt.... GOD! Sapa yg over bila nampak jantan? Sapa yang menggeletis bila nampak lelaki? Tet!!! its YOU! correct.. 100 points....

Nak aje aku ckp kat muka dia... SAPA NGKO??? You are that person that have a letter 'L' on your forehead. LOOSER!



ENOUGH SAID!


posted by myview @ 3:24 PM   0 comments
All we are saying is give peace a chance.....
Wednesday, November 12, 2008
Is it true that the world is at peace? Are Malaysia truly PEACE?

today while makan i watched HBO/ Hallmark (cant recall), i saw this life story of JOHN LENNON where i caught with the word "GIVE PEACE A CHANCE".

This war never end. This person they assume as the leader NEVER LISTEN. They refuse to hear this word. If BUSH take note of this, maybe IRAQ will not SUFFER. All of the conflict that falsely existed are affecting the human who really want to live in this planet call EARTH.

So my fellow friend... lets put this word in our head. And we hope that the world will be at peace at last. All we are saying is give PEACE a CHANCE...

ps : Hope obama LISTEN....
posted by myview @ 7:10 PM   0 comments
Penat Mode
Tuesday, November 11, 2008
So, on 2/11 till 8/11 i went for a kursus call "Kursus Latihan Asas Keusahawanan Siswazah" kat hotel brisdale , KL

Naik bas kul 9.30 pg n sampai lebih kurang kul 11. Ika n makciknye (Cik Li) dtg amik kat pudu. Sebelum turun tu sempat lagi abg bas tu mengayat! Takut gak... sbb abg tu main2 tutup pintu. Walaupun aku TAK CANTIK, aku TAK DESPERATE!

OK....tak kisah lagik...

Then.. ika, me n cik li pi IKEA. Ika kata nak beli pasu untuk cactus kesayangannya (hobi baru). Berjalanlah kami ke sana.... Makan dulu kat kopitiam (Nasi Kari Kambing) . Then penat gila, me round kat IKEA tu. Besar gile...!! ADa jugak dekorasi yang berkenan di hati. InsyaALLAH kalau ALLAH murahkan rezeki aku nak hias cantik2 kasik mak n abah duduk selesa. Sampai lenguh n mengantuk jalan kat IKEA tu. Lagi plak, melihat katil yang empuk2 belaka.

After that, dah tiba masa nak mencari hotel. Sbb nak check in kul 430. Sebelum tu ika sempat beli jeruk. Ika kata " ambik jek... nanti bayar jek lah" haaa..... bila kena RM 7.40... terkedu kejap. Bukan byk pun... tapi jeruk dah di comercialise kan mahal? anyway....

Kami pun mencarilah hotel tu... selepas banyak 'sesat' n buat u-turn, barulah berjumpa hotelnya. Hampa gila bila pi bilik, takderlah cantik manapun. Dahlah hotel tu dekat dgn chow kit road... tapi takperlah aku pi utk mencari ilmu, bukan nak ENJOY!

Malam tu, sblm ika balik, kami pi makan kat ROSDET (dekat dgn chow kit). Harga agak berpatutan. Kami makan nasi bubur, sayur cendawan goreng, ikan masin n sup tulang. Baru RM 35.00 (lebih kurang la) Ok kan?? Sbb nasi tu mmg banyak!

Then, aku bertemulah budak satu bilik dgn aku.... nama dia SHAHILA. mak dia open kedai runcit n jual frozen food. Bagus.... tapi selepas dah kenal dia nih. Aku rasa dia nih kurang confident dgn diri. Bila nak present pun takut2. Aku join grup dgn dia sbb kesian sgt kat dia. Mau berterabur dia....

Budak bilik sblh aku plak... namanya RAZIK. budak JB. Buat bisnes printing, bagus dia nih. Tapi bangun solat subuh punya liat. Mana taknya, kul 1 dok ketuk2 pintu bilik aku. Geram sgt!!! aku nak tido pun susah.... Yang penting... walaupun aku TAK CANTIK, aku TAK DESPERATE!

geram gak kat dia nih.... nasib lah aku malas nak kecoh!

Apa yang aku dapat pi kursus nih?
1. Aku tau peluang lain nak buat pinjaman untuk memajukan bisnes aku
2. Aku dapat kenal ramai org, dan mendengar pengalaman serta pendapat diaorg (walaupun ada yang hampes)
3. Aku dapat menambah ilmu tentang merancang perniagaan
4. Aku dapat tau yang akaun yang aku buat tu ada yg tak complete. (Nak kena beli buku akaun)
5. Meluaskan pandangan kepada bidang perniagaan yang lain.

Lecturer2 yang mengajar semuanya dr UITM. tapi diaorg nih sgt BEST!!! Takder lah kursus tu mendengar jek. Kita kena present gak kertas kerja n financial planning pada akhir kursus tu. Menyeronokkan. Best tau!

Ok... untuk rakan2 yang mahu menceburi bidang perniagaan, pergilah kursus perniagaan ini. Ianya sangat membuka minda. Aku akan pegi kursus lain juga. Contohnya, untuk menjaga kewangan syarikat. Itu bagus untuk pengetahuan, since aku yang jaga akaun syarikat sendiri.

Oklah.... nak out. ENOUGH SAID
posted by myview @ 8:28 PM   0 comments
AbOut Me

Name: myview
Home: Melaka, Melaka, Malaysia
About Me: i LovE BeiNg Me.. i LiVe mY LifE 2 tHe FulLest. I'Ll sAy wHat i wAnt To Say....so U bE STroNg
See my complete profile
LoNg LonG tImE AgO..
Archives
...tHey WhO wrItes...
Powered by

BLOGGER

© MeSpeaks .Blogspot Template by Isnaini Dot Com