MeSpeaks

 
WhAt i Do...
I manage my own company call PHANTER ENTERPRISE. I'm trying to make this business bigger and success. Currently trying to survive this harsh business life...
My MaLaysIan DrEams
To have a better life and gain HIS blessing every second in my life...
SoK sEk CoRNer

ShoutMix chat widget
fOr TimE iS pReciOus
mari kita berkongsi ilmu...
Friday, October 22, 2010
hari ni aku kene pi kursus ttg perniagaan perakaunan....

pagi nih kursus ttg mukmin profesional..

banyak ttg cara profesionalisme dgn cara ISLAM

antara highlight ...

1) kita nih ibadat dgn ALLAH satu hari berapa jam? paling maximum pun kita ibadat 2 jam kan? jd yg 22 jam kita buat apa? kerja sampai brape belas jam... tapi ibadah kita bila...
2) di alam mahsyar.. brape saf yg akan masuk ke syurga... dn berapa yg akan terus ke neraka?

jawapan..

no 1

ibadah nih kita mmg selalu buat yg wajib dan sunat. tapi kita jgn lupa yg umum. antara yg umum seperti :-
1) lakukan benda yang baik
2) lakukan yang terbaik
3) akhir apa yg kita lakukan biar natijah nya baik
4) jgn lupa lakukan yang wajib
5) niat kita yang baik

no 2

tahu ada 3 golongan yang akan ke syurga. 3 golongan tu dari 3 saf itu. 1 saf panjangnya dari matahari terbit sehingga matahari terbenam. 3 golongan tersebut

1) dari golongan haluan kanan - maknanya bila ditimbang kebaikannya confirm2 lebih berat.. terus masuk syurga
2) dari golongan kiri- golongan ini melakukan kebaikan tapi perlu menjalani hukuman dineraka dulu... then, akan masuk ke syurga
3) dari golongan tengah2 - maknanya bila ditimbang kebaikan dan keburukan nya sama rata, jadi mereka-mereka ini memerlukan ihsan dari mereka yang di syurga untuk masuk ke syurga...

kita kene faham yang kita nih HAMBA ALLAH. maksudnye tak ada apa pun di dunia nih milik kita. semuanya MILIK ALLAH. jadi bagi org2 yang merasa dia dah BESAR dan BERKUASA. fikir2 kanlah...

setiap apa yang kita lakukan.. letak lah ALLAH yg paling atas.. APA SAJA YANG KITA LAKUKAN BIARLAH DENGAN TUJUAN MENDAPAT KEREDHAAN NYA.

amin.....
posted by myview @ 1:03 PM   1 comments
OUR FLAG....
Saturday, August 28, 2010
apa yang mereka fikirkan bila diaorg BAKAR bendera kita..

Diaorg buat hal depan kedutaan kita dan mengugut untuk menghalau semua rakyat Malaysia di negara dia. Setahu aku yang ada kat INDON tu either student or golongan profesional sahaja. Ada ke yang jadi amah? tukang sapu sampah? yang sesuka hati dia nak 'sweep' rakyat kita?

Artis dia pun perlukan Malaysia untuk maju. Nak harapkan rakyat dia beli kaset or cd, sah2 lah takde kan? Jadi aku dah lama boikot dengan HOT FM sbb depa nilah yang paling banyak putar lagu SEBERANG...

Kita nih sibuk kasik bantuan kat depa. Aku paling benci MISI yang ke ACHEH tu. Aku faham niat mereka murni. Tapi bila KERAJAAN INDONESIA kata kita hantar makanan basi dan busuk. Aku jadi tawar hati nak tolong ACHEH. tp kerana kemanusiaan, kita masih hantar bantuan tanpa memikirkan apa yang mereka katakan.


Aku bersyukur arwah ATUK aku buat keputusan untuk tinggal di TANAH MELAYU. aku kesian pada sedara2 yang stuck kat indon and sgpore.

Kesian pada rakyat INDONESIA yang ada di MALAYSIA. mesti mereka takut dengan kemarahan rakyat MALAYSIA sekarang ini. Sedara2 mereka lupa akan mereka. Mereka2 ini cuma perlukan duit keringat kamu tanpa memikirkan masa depan. Sesungguhnya rakyat INDONESIA yang buat perangai adalah dari golongan orang yang TIADA OTAK!

Aku juga BIMBANG dengan RAKYAT MALAYSIA di INDONESIA. apalah khabar mereka. Mesti mereka takut nak ke kerja dan ke kampus. MOGA ALLAH LINDUNGI mereka semua.

Aku cuma tunggu rakyat INDONESIA yang kekononnye KEBAL untuk datang menyerang MALAYSIA. Aku juga pasti ALLAH itu MAHA ADIL.

Selepas satu bencana ke satu bencana, INDONESIA masih tidak INSAF! Astgahfirullah....
posted by myview @ 1:31 PM   0 comments
Dimana letaknya OTAK mereka?
Thursday, August 12, 2010
Sedih bila baca surat khabar akhir2 ini. Kejadian BUANG BAYI dan macam BUANG SAMPAH. Kenapa ye?

Ada orang nak dapatkan anak pun susah. Mereka yang ALLAH kurniakan anak, buang merata2. Rata2 yang melahirkan anak luar nikah nih di kalangan budak remaja. Nak kata BUDAK macam dah patut, sebab mereka lebih MATANG dari usia.

Mereka2 ini salahkan pendidikan yang tidak mengajar PENDIDIKAN SEKS dari sekolah. Iye ke? Betul ke sebab ini? Bukan salah media artis dan hiburan? Cerita kat wayang dah macam kebaratan... Aku dah mula mual dengan cerita2 kat Malaysia nih.

Macam filem Remp-it, Bohsia, itu semua menunjukkan gejala sosial yang berleluasa kat negara kita ni. Kalau tanya produser.. dia kata nak mendidik bahawa benda tu salah dari segi agama... Tapi aku rasa, tak perlulah artis yang berlakon tu pun buat macam real je.... Produser apa dia tahu... dia tahu $$$$$.

Kita nak menyalahkan orang pun tak guna..

Mari kita sama2 bertindak.

Kalau nampak BUDAK berdua-duaan.. Mari kita TEGUR. Lantaklah orang kata kita nih jaga tepi kain orang ke apa... Kita nak jadi telus..

Ayat2 untuk menegur:

1. Adik, berpeluk, duduk berdua2 nih boleh mendatangkan zina
2. Adik, mula2 peluk, pastu cium, pastu SEKS, pastu TONG SAMPAH ke LONGKANG?
3. Adik, kesian kat bayi yang akan dilahirkan. YANG DOSA TU ADIK!

Boleh tak?

Mari kita sama2 menambah kata teguran...
posted by myview @ 2:59 PM   0 comments
tak rugi tapi jangan melebih
Friday, August 6, 2010
Ini bukan sbb shopping ek...

dah lama aku lihat perangai org mcm ni. dan rata2 nye orang kita... MELAYU. kenapa takut sangat nak bercakap bahasa INGGERIS? kita belajar ENGLISH nih sejak kita darjah satu. takkan lah simple words pun tak faham.

it doesnt matter u cant speak english with perfect grammar or vocab. as long as u can COMMUNICATE thats enough. dah banyak kali aku tegur budak2 nih... kenapa takut sangat tgk mat saleh datang kedai. jawapan tetap sama... tak tau dia cakap pe nanti.

ish... kita nih betul ke tergolong dalam negara yang sedang membangun. kenapa mentaliti rakyat kita tak nak MEMBANGUN. kalau berpakaian mengalahkan orang putih. tapi bila suruh bercakap.. 'i dont know sepatah haram' .. (sayangnye....)

dulu masa aku praktikal.. our supervisor (engineer).. name dia ms JOY. she's a philippino.. so automatically.. to communicate kenelah berbahasa inggeris. tapi setelah duduk sini hampir 3 tahun dia boleh berbicara bahasa melayu (skit2) ... nak dijadikan cerita... sekumpulan pelajar dari sebuah IPTA di melaka (pointer diaorg gempak2 ok)

Kejadian 1

Ms Joy : A, can u tell me the average of reject you got from checking in INFI..
A : err.... hmm..
Ms Joy : yeah.. yeah... AVERAGE .. (PATIENT is not her VIRTUE)
A : i dont know
Ms Joy : u dont learn average in U**M? Call your other U**M friend here.. (ada 4 org lebih kurang)
A,B,C, D & E pun masuk....

Ms Joy : Ok, now u tell me what is AVERAGE..

Ms joy naik berang bila diaorg semua kate... WE dont know...

Ms Joy : Call Azilah (selalunye mmg aku jadik mangsa dia nih)
Aku : Yes Ms Joy.
Ms Joy : What is Average?
Aku : Value of Min (manelah aku ingat definisi betul2 nye)
Ms Joy : Ok.. accepted. How to count
Aku : (dah sudah... ) I dont know the specific words but i can give an example... If we are counting the average between your age and mine. So.. i have to add your age and mine and devide by 2. So to conclude its like counting the total of quantity in the sample devide by no of sample. (apa dah aku merapu nih...)
Ms Joy : Now ABCD understand?
ABCD : oo... kira purata...

Conclusion : Bukan tak tahu... tapi TAK faham term english.. (sayang kan?)

Kejadian 2

A : Along, along tolong sat.. nih mamat arab nih nak beli barang. orang takut nak layan.
Aku : err... oklah. (nasib de pembantu kat kedai)
A : tu along... tanyelah.
Aku : yes sir.. what can i help you.
pak arab : Yes, can i know the price of this lamp?
A : 80 ringgit long..
Aku : (faham lah pulak)... RM 80 sir..
pak arab : no discount?
A : de 10% jek.
Aku : 10 % sir.. (macam tak membantu pe2 pun)
pak arab : ok.. i'll take it. can you wrap it nicely cause i want to give to my fren for her wedding.
A : ok..
Aku : !_*%$#

Conclusion : Bukan tak tau... tapi tak CONFIDENT nak cakap (sayang kan?)

Kejadian 3

Aku : A, tolong jap kasik tau customer pc 18 dah habis masa.
A : ok
Selepas dah bagi tahu... customer tu nk tambah masa
A : along, dia nak tambah satu jam lagik.
Aku : tambah satu jam ke jadikan satu jam?
A : ntah.. dia kate 1 hour..
Aku : Sir, do u want to add 1 hour or you want to make it to 1 hour..
Customer : Make it to 1 hour.
A : tambah satu jam kan kak?
Aku : Bukan dik.. add 1 hour baru tambah 1 jam.. make it to 1 hour.. jadikan 1 jam..
A : Oooo..

Conclusion : mode mengeluh je lah aku cam ni...

Selama 11 tahun kita belajar english.. apalah yang kita belajar sebenarnya? tiap2 tahun.. cikgu mesti ajar articles, grammar (past, present, continous), singular, plural... (tiap2 tahun sampai dah naik jemu)

Sedih lah aku tgk ANAK BANGSA aku langsung tak nak BERUBAH. ye betul kita kene sayangkan bahasa kita. tapi tak salah kalau kita belajar BAHASA orang... itu bende elok. FARDHU KIFAYAH. Dah belajar, jgnlah takut mencuba (benda baik sahaja ye)...

tak rugi kalau menambah ilmu ni. JANGANLAH BUDAYA KUNING kita AMBIK... itu tak betul!

so.. renungkan lah...
posted by myview @ 2:27 PM   0 comments
sensasi : tom my starz lg
Wednesday, July 14, 2010


actually ... to tell u the truth aku tak minat langsung program realiti MY STARZ LG nih... (terlalu biasa sahaja)

semua rancangan realiti tv nih kebanyakkan hanyalah digunakan sebagai platform untuk menjadi artis. apalah yang dikejar sgt nak menjadi artis nih. biarkan ajelah...

anyway...

baru2 nih terdengar desas desus artis curi laki orang. alahai.. nih lagi satu perkara common... memanjang jek nak curi laki orang.. tak kiralah artis popular (ala.. si CTKD tu.. sama je lah kan?) termasuklah si suara cam pondan tu... termasuklah yang alim muslimah... semua nye nak curik laki orang...

mesti member aku yg masih bujang kata.. (laki yang bujang pun de yang hensem pe? kan??)

neway... back to TOM TOM HAK nih...

dia nih dikatakan memukul isteri laki yang dirampasnye itu.. kemudian melakukan hubungan kelamin di depan mangsa... (isteri yang selepas ini akan dikenali sebagai mangsa)

kalau aku jadi si mangsa... tak payahlah nak buat senario panggil melodi (tak elok cerita pada public masalah rumahtangga nih) just angkat kaki.. ambik tindakan mahkamah sbb kene dera.

artis si tom dah mmg tak popular nih plak tetiba jadik popular pasal kes nih kan? suke lah dia.. lepas nih boleh buat lagu pastu ceritakan pasal kisah hidup dia... buat buku ke.. jeng jeng jeng..

nak kasik korang info sket pasal si tom nih..

dia nih orang TAIPING, PERAK (aiyo.. marah mak aku nih..)

de anak (SINGLE parent)

dia MUSLIM..

yang aku tak berapa nak berkenan tu..
Oklah... lelaki ke perempuan semua TAK ELOK MEROKOK bukan sebab gender yek.

DRINK?? kalau fahaman aku betul.. drink means alcohol drinker.. to think positive .. maybe si tom nih english dia fail (negatif jugak kan?)

english fail... ragam macam org puteh tak plak fail ek??

aku cam tertanya2 pada kawan2 aku yang MINUM ARAK nih (u know who u are).. selain menambah kan DOSA yang dah berbakul.. apa lah yang korang dapat ek?

aku cuma doakan korang dah bertaubat skrg... AMIN..

aku pun nak bermusabahah diri ...
posted by myview @ 12:50 PM   0 comments
should i open a bakery instead?
Friday, June 25, 2010
ok ok...

nih post stock puji diri sendiri... sila ke post seterusnya kalau takmo baca yg nih..

i love CUPCAKES... u too?

aku sgt suka buat cupcakes untuk family n frens... (aku tau jek adik2 aku suke perli aku psal cupcakes nih)

nak tgk my creation?

banyak dah sebenarnya buat.. tapi yg tangkap picture.. nih jek.. takpe.. next time.. i akan pastikan i capture..

mula2 dulu buat cupcake.. letak coklat.. pastu tabur dengan manik2 kecik tu jek..

pastu dah try buat macam nih..
oklah first time pakai cream...

pastu dah pandai sket buat fondant paste..
nih masa hari tunang angah... dah cantik kan?

yang terbaru... besday luqman. anak acik...

cantik tak? dah pandai buat letters.. hehehehe

apa beza muffin and cupcake?

yang along faham...

cupcake nih... resepi dia lebih kepada kek butter... so cake dia berderai and moist..

muffin plak... resepi lebih kepada sponge kek.. so.. banyak telur and tepung.. macam buat bahulu...

gitulah adik2.. nanti kak long akan bercerita pasal resepi cupcake yang menakjubkan.. belajo dari cikgu ummie (mak towel aka firdaus nasib) hehehe
posted by myview @ 4:01 PM   0 comments
update bendanye...
Sunday, February 21, 2010
aku terpanggil nak terangkan pada mahkluk yang sebenarnya cuma tau guna pc dan main game facebook tapi tak faham konsep internet nih effort basis...

OK..

bila kita on9 kat CC.. kene faham yang kita share download dan upload speed dengan customer yang on9 kat cc tu.

bila kita on9 nak bukak game, youtube and download file.. mmg lah kene tunggu...

bila kita cuma sewa pc untuk bukak internet janganlah fikir internet tu KORANG punye sorang dan bukak youtube berlambak2... bila nak habis loading macam tu dik non..

OK..

dia mintak kita upgrade internet...

dia mintak laju kan sikit internet...

OK...

solution aku untuk org2 macam nih..

u need 1 Mbps for you alone. aku suggest beli komputer masuk line internet kat umah.. main sorang2.. puas hati kan?

nak upgrade untuk ngko je? gile ape... orang lain gune takde masalah. aku dok tgk ngko main facebook dari satu game ke satu game ngko kata lembap jugak... akai ada??

kalau tak pandai.. janganlah berlagak sombong... (geli sey dgr terms2 salah ngko tu)
posted by myview @ 4:54 PM   1 comments
AbOut Me

Name: myview
Home: Melaka, Melaka, Malaysia
About Me: i LovE BeiNg Me.. i LiVe mY LifE 2 tHe FulLest. I'Ll sAy wHat i wAnt To Say....so U bE STroNg
See my complete profile
LoNg LonG tImE AgO..
Archives
...tHey WhO wrItes...
Powered by

BLOGGER

© MeSpeaks .Blogspot Template by Isnaini Dot Com